Sivil Havacılık Konferansı

Erzincan Üniversitesi Ali Cavit Çelebioğlu Sivil Havacılık Yüksekokulu ve Üniversitemiz Sivil Havacılık Kulübü tarafından ‘’7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü’’ dolayısıyla ‘’Türkiye’de Sivil Havacılığın Gelişimi’’ konulu konferans düzenlendi.

Eğitim Fakültesi seminer salonunda düzenlenen konferansa, Yüksekokul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kaya, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Erzincan Havalimanı Müdürü Alaattin Çınar, Türk Hava Yolları (THY) Erzincan İstasyon Müdürü İbrahim Göktepe, Çelebi Hava Servisi Erzincan İstasyon Şefi Mesut Yeter ile öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

THY Erzincan İstasyon Müdürü İbrahim Göktepe, konferansta, Havacılık Sektörü ve THY’nin hizmet kalitesi ve avantajlarını anlattı. THY’nin ortak ve iştiraklerine de değinen Göktepe, THY’nin eşdeğer rakipleri arasında en iyi hizmeti üreten havayolu olduğunu ifade etti. DHMİ Erzincan Havalimanı Müdürü Alaattin Çınar da, 2003’ten 2013’e Türkiye’de Sivil Havacılığın Gelişimi ile DHMİ’nin hizmet ve yatırımları hakkında bilgi verdi. Türkiye’de havalimanı sayısının 2003’te 26 iken 2013’te 52’ye yükseldiğini anımsatan Çınar, 2008’de yaşanan ekonomik krize rağmen Türkiye’de havacılık sektörünün hızını kaybetmediğini vurguladı. Erzincan Havalimanın 2008’de 8 bin, 2012’de 234 bin bu yıl ise yaklaşık 260 bin yolcuya hizmet verdiğini kaydeden Çınar, ‘’Havayolunu kullanan yolcuların daha rahat yolculuk yapabilmeleri için hizmet kalitesi sürekli arttırılmakta, 24 saat esasına göre çalışan havayolu personeli hizmetlerini takdire şayan bir şekilde sürdürmektedir. Son 10 yılda yapılan yatırımlar ve kaliteli hizmet üretimiyle havayolu halkın yolu haline getirilmiştir. Havalimanları bulunduğu şehirlerin aynı zamanda dışa açılan kapılarıdır, Erzincan’da dış hatlara açılmış olup çalışanları iştirakleriyle müşterek bir şekilde hizmet vermektedir’’ dedi. Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle sektörde yapılan ve yapılacak yatırımlarla devletin masrafa girmeksizin havayolu tesislerine kavuşacağının da altını çizen Çınar, ‘’Devletimize büyük getiri sağlayan sivil havacılık sektörünün YİD modelleriyle hayata geçirilecek yatırımların tamamlanması ve devlete devrinin gerçekleşmesi sonrası devlete yapacağı katkı yaklaşık 90 katrilyondur’’ diye konuştu. Sektörün alanında çok birikimli ve ileri derecede yabancı dil bilen deneyimli elemanlara ihtiyaç duyduğunu dile getiren Çınar, ‘’Sivil havacılık okullarının açılmasıyla burada en iyi şekilde yetiştirilecek öğrenciler mezuniyetlerinin ardından bu sektöre taze kan olacaktır. Onun için değerli hocalarınız öncülüğünde bu alanda kendinizi en iyi şekilde yetiştirmelisiniz. Aldığınız mesleki bilgiler, her zaman kolunuzda bir altın bilezik olarak bu alanda sizleri bir adım öne çıkaracaktır. Havalimanlarında her bölge kendine ait kurallarla yönetilir, burada çalışanların son derece iyi eğitimli olması gerekir, bu sektörde çalışmak bir ayrıcalık, kalite ve seçimliktir. Bu seçiminiz için sizleri kutluyor, bu alanda sizlerin yetişmesi için böyle kurumlar açılıp hizmet vermesine vesile olan Sayın Rektörümüz, Üniversitemiz ve Yüksekokul yönetimi ile hocalarınıza ve diğer tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum’’ diye konuştu.

Çelebi Hava Servisi Erzincan İstasyon Şefi Mesut Yeter de, Çelebi Hava Servisinin hizmetleri ve personel alımlarında öncelik verdiği hususlara değindi. Yeter, havacılığın hızlı gelişen bir sektör olduğunu belirtip, çok iyi derecede İngilizce bilmenin yanı sıra, proaktif düşünebilen, gelişmeye açık ve geniş vizyon sahibi olanların, istihdamda daha avantajlı olduklarını vurguladı.

Yüksekokul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kaya da, sivil havacılık eğitimlerinin, bu eğitimi alan personelin sektördeki diğer çalışanlar karşısında prestijini arttırdığına dikkat çekti. Kaya, Havacılıkla ilgili önemli yatırımlar yapıldığını, Erzincan Üniversitesi bünyesinde sektöre ara eleman yetiştirilmesine yönelik bölüm ve programlar açıldığını, Erzincan’ın gelecekte bu sektörde çok iyi yerlere geleceğine inandığını söyledi. İngilizce yoksa bu alanda başarının mümkün olmadığını ifade eden Kaya, ‘’Havacılık dili İngilizcedir, Havacılıkta bilgi 100 ise bunun yüzde 95’i İngilizce, 5’i alan bilgisidir. İngilizceyi çok iyi konuşmak, yazmak ve anlamak zorundayız’’ görüşünü dile getirdi.

Ardından kürsüye gelen Erzincan Üniversitesi Sivil Havacılık Kulübü Başkanı Seracettin Sevindik de, 7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü dolayısıyla düzenledikleri etkinliğin gerçekleşmesine katkı sağlayan Üniversitemiz yönetimi ile katılımlarından dolayı davetlilere teşekkür etti. Kulübün İletişim Sorumlusu Sevgi Ateş ise, kulüp olarak yaptıkları faaliyetler ile hedefleri hakkında bilgi verdi.

Öğrencilerin konuya ilişkin sorularının da yanıtlandığı konferans sonunda, konuşmacı konuklara günün anısına teşekkür plaketleri verildi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email